Deuntjes van Mario en Fortnite – onder de noemer van Videogames in Concert – in een historisch muziekgebouw. Wie dit twintig jaar geleden tegen je had gezegd, had je voor gek verklaard. Maar anno 2024 ziet de wereld er een stuk anders uit. Honderden miljoenen mensen – inclusief je moeder – spelen videogames, of het nu op de smartphones of op de Nintendo is. Kortom: tijd om de taboe te doorbreken, moet de charismatische Ierse dirigent Eímear Noone gedacht hebben.
Op een zwoele donderdagavond in het hart van Amsterdam verzamelt zich een extreem divers publiek in het majestueuze Concertgebouw, klaar om ondergedompeld te worden in een muzikale ervaring die zelden vertoond is in Nederland. Onder leiding van Eímear Noone, bekend om haar iconische werk voor World of Warcraft, brengt het Antwerp Symphony Orchestra een avond vol muziek die niet alleen nostalgische gamers, maar ook klassieke muziekliefhebbers werkelijk waar betovert.
Terug naar Azeroth
De avond opent met de World of Warcraft Suite, een overdonderend werk dat meteen de toon zet. Vanaf de eerste noten vult de betoverende muziek van Noone de Grote Zaal en brengt ons terug naar de epische landschappen van Azeroth. De suite, meesterlijk gearrangeerd door B. Grey, laat het orkest op zijn best schitteren, waaraan elke sectie van de strijkers tot de koperblazers bijdraagt. De prachtige akoestiek van het Concertgebouw doet de harmonieën resoneren tot in de verste hoeken van de zaal, waardoor elke klank, hoe subtiel ook, kristalhelder overkomt.
Noone richt zich dan het woord tot de enkele duizenden bezoekers en pakt iedereen volledig in met bevlogen en humoristische anekdotes over haar liefde voor videogame-muziek, en waarom deze scores nog altijd door de massa onderschat worden. Ze belooft dat zelfs niet-gamers van de avond zullen genieten, omdat muziek in videogames tegenwoordig minstens zo episch en indrukwekkend is als in films als Avengers en Lord of the Rings. Ze heeft gelijk, blijkt al snel.
Vanuit de wildernis van Azeroth worden we naar de woestenijen van Journey gebracht met Austin Wintory’s Nascence. De hemelsmooie melodieën zweven als een briesje door de zaal, gedragen door het gevoelige spel van de strijkers. Deze ingetogen compositie is een perfecte overgang naar de donkere, zwoele klanken van No Escape uit Hades.
Videogames in Concert in @ConcertgbOrkest in Amsterdam. pic.twitter.com/qpW1MWvkYE
— RiffReport (@RiffReport) August 30, 2024
Dansen op Fortnite
Maar het is vooral de Fortnite Suite, gearrangeerd door Noone zelf en C.S. Garfinkle, die écht voor vuurwerk zorgt. De opzwepende ritmes en moderne invloeden maken duidelijk waarom deze muziek zo geliefd is bij miljoenen spelers wereldwijd. Het orkest sprankelt met een energie die bijna tastbaar is, terwijl de beroemde akoestiek van het Concertgebouw ervoor zorgt dat elke beat en elk accent met precisie en kracht wordt overgebracht.
Een van de hoogtepunten van de avond is zonder twijfel de uitvoering van Lullaby of Woe uit The Witcher III: The Wild Hunt. Hier komt sopraan Aisling McGlynn – werkelijk waar fantastisch gekleed – voor het eerst in de schijnwerpers. Haar geweldige engelenstem, gedragen door de fantastische klanken van het orkest, maakt schoonheid van de ballade voelbaar voor iedereen die luistert.
Videogames in Concert in @Concertgebouw #2 pic.twitter.com/WYQux20bXC
— RiffReport (@RiffReport) August 30, 2024
Videogames in Concert schot in de roos
Niet alleen de dramatische stukken vinden hun weg naar Videogames in Concert. De avond is ook gevuld met speelse momenten, zoals in de Nintendo Reimagined suite. De iconische melodieën van Super Mario, Pokemon, en andere Nintendo-helden worden opnieuw geïnterpreteerd en brengen een nostalgisch gevoel. Leuke verrassing is een verwijzing naar het onderwaterlevel in Donkey Kong Country 2, een traktatie voor de kenners. Talloze gamers in de zaal steken hun armen omhoog van enthousiasme!
Het concert sluit af met de suite van Mario + Rabbids: Sparks of Hope en nog enkele toegiften. De sprankelende en kleurrijke melodieën zorgen voor een feestelijk einde, waarbij het orkest nog één keer alle registers opentrekt. Zo werd het een avond die niet alleen eer deed aan de kracht van videogamemuziek, maar ook aan het prachtige Concertgebouw om deze muziek in al zijn glorie tot leven te brengen. Kippenvel!
Videogames in Concert in @Concertgebouw #3 #amsterdam pic.twitter.com/U3ImihtlXn
— RiffReport (@RiffReport) August 30, 2024